Αρχική

Register

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Ανακοίνωση της "Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" για την πρόσβαση μαθητών με αναπηρία στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την πρόσβαση μαθητών με αναπηρία στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η ανακοίνωση ως έχει:

«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει έκπληξη και ανησυχία για τις θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων σχετικά με το ζήτημα της φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτές εκφράζονται στο Υπόμνημά του για το Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις». Οι θέσεις του Συνδέσμου είναι αντίθετες με κάθε έννοια ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης και υποδηλώνουν βαθιά υποτίμηση των μαθητών με αναπηρία. Ως τέτοιες επιτείνουν τις διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αναπαράγουν τον κοινωνικό ρατσισμό και στιγματίζουν ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού ως ανεπιθύμητες ή προβληματικές.
»Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο Υπόμνημα: «Τέλος, σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι "στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία […]» και ότι «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους."
»Η θέση αυτή είναι αντίθετη με μια σειρά εθνικών και διεθνών κειμένων για τα δικαιώματα του ανθρώπου που θεμελιώνουν και ορίζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με την έννοια αυτή, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Γεννά ωστόσο βαθύ προβληματισμό ως προς το πώς αντιλαμβάνονται φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας τον θεσμικό τους ρόλο. Νιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να θυμίσουμε στο ΔΣ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή αλλά θεμελιώδη υποχρέωση όλων και πρωτίστως των εκπαιδευτικών φορέων. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση.»

φωτογραφία: Elizabeth Albert – https://flic.kr/p/8BGu5p

• fr-FR
  • English (UK)

neapaideia@hotmail.com