Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Tell a Friend*

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Login*

Live Search*

Latest News*

Accordion Menu*

Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

Nea Paideia Blog

Open Panel for Login

Search Our Site

Register

Δίκτυο Τέχνης και Δράσης

Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια

Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι Άνθρωποι με τα Μπαλόνια έχει σαν αφετηρία τον Ιούλιο του 2015 όταν οι πρώτοι πρόσφυγες ξεκίνησαν να καταφθάνουν από τα Ελληνικά νησιά. Η Έλενα Καραγιάννη ανακοινώνει σε φίλους και σε social media την απόφασή της να πάει κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους για να τους υποδεχθεί και να παίξει με τα παιδιά τους.

Κρατώντας ένα μπαλόνι (το οποίο αποτέλεσε και την έμπνευση για το όνομα «Οι Άνθρωποι με τα Μπαλόνι») ώστε να την αναγνωρίσουν οι διαδικτυακοί της «φίλοι», μαζί με είδη πρώτης ανάγκης και ζωγραφικής, έσπευσε στο πεδίο του Άρεως. Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες, ακτιβιστές, η Ένωση Εικαστικών Εκπαιδευτικών, η ομάδα Abada Capoeira Grecia, γονείς, ακόμα και μαθητές ήταν εκεί. Στη συνέχεια ένα ρολό από χαρτόνι απλώθηκε πάνω στις πλάκες του πάρκου και όλοι μαζί ζωγράφιζαν. Οι εικόνες και τα πρόχειρα σχέδια αντικατέστησαν τη λεκτική επικοινωνία και όλο αυτό έγινε συνήθεια στους επόμενους μήνες που ακολούθησαν. Η αυθόρμητη αυτή ομάδα μεγάλωσε, επισημοποιήθηκε και αυτή τη στιγμή οργανώνει σε εβδομαδιαία βάση 6 καλλιτεχνικά εργαστήρια στον Ελαιώνα, σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, στο Ελληνικό και στο πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

Στόχος της ομάδας όμως δεν είναι απλά η δημιουργική απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες μέλη του δικτύου είναι προσανατολισμένοι στις αρχές της Δημοκρατικής εκπαίδευσης και της Κριτικής παιδαγωγικής και επιθυμούν η Τέχνη να γίνει ένα μέσο που οι άνθρωποι θα κερδίσουν προσωπικό και κοινωνικό χώρο, το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους και τη δυνατότητα να εξανθρωπίσουν τον Κόσμο τους.

Στόχοι του δικτύου είναι:

1. Δράσεις μέσα από την τέχνη, με σκοπό τη διάχυση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2. Αλληλεπίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.

3. Διάχυση εκπαιδευτικών προτάσεων στο σχολείο σχετικά με την Αποδοχή της Ετερότητας.

4. Απελευθέρωση της δημιουργικής ενέργειας των ατόμων μέσα από την επαφή με την Τέχνη.

5. Αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη εκπαιδευτικού.

6. Ανάδειξη, εφαρμογή και διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.

7. Σύνδεση του Καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού έργου με διάφορες κοινωνικές ανάγκες.

8. Διάχυση των αρχών της Κριτικής παιδαγωγικής.

Τρόποι δράσης: παρεμβάσεις, επιμορφώσεις, παρουσιάσεις δράσεων και σχολικών projects, αλληλεπίδραση με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών και επαγγελματιών , συνεργασία με άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας (γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ομάδες εθελοντών, ακτιβιστές, δράσεις σε χώρους και πεδία που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κ.α). Το δίκτυο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας, φίλους της Τέχνης, καλλιτέχνες και σε όσους γενικά είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανθρωπιστικές αξίες και στη διάχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο πραγματοποιεί δημιουργικά εργαστήρια για τους πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας, πολιτιστικές δράσεις, ετοιμάζει φιλοζωικά projects, εργαστήρια πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, projects για τα άτομα με αναπηρία, εργαστήρια στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Το φιλοζωικό project είναι ένα από τα πρόσφατα εγχειρήματα του δικτύου.

Με δεδομένο τη διαπίστωση του κενού όσον αφορά την προώθηση στα σχολεία της φιλοζωικής κουλτούρας των παιδιών και κατ΄ επέκταση των οικογενειών τους, το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει το πρόγραμμα «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την προστασία των ζώων», με σκοπό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης, κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων.

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες ανάληψης δράσεων για θέματα που αφορούν την κοινότητά τους, να αναλάβουν οι ίδιοι δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και τη προώθηση υιοθεσιών μέσω φιλοζωικών σωματείων.

Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί ημερίδες, συναντήσεις υποστήριξης/ενημέρωσης και δράσεις για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ενώ παράλληλα συγκεντρώνεται ψηφιακό υλικό από ελληνικές αλλά και διεθνείς πηγές το οποίο θα αναρτηθεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει ως «βιβλιοθήκη» καλών πρακτικών και προτάσεων που θα μπορούν να συμβουλεύονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα.

Στην τελική φάση του προγράμματος, όλες οι δράσεις που θα κάνουν τα σχολεία και οι μαθητές θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα με σκοπό να συμπληρώσουν τη «βιβλιοθήκη των καλών πρακτικών για τα δικαιώματα των ζώων».

Κάθε σχολείο που θα εμπλακεί στο πρόγραμμα θα θεωρηθεί μέλος στο «Δίκτυο φιλόζωων σχολείων». Τα μέλη του Δικτύου δεν θα έρθουν σε άμεση επαφή με τους μαθητές αλλά θα διοργανωθούν ημερίδες και εκπαιδευτικό υλικό ανεξάρτητα από τους χώρους του σχολείου.

Εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο παρακάτω σύνδεσμο https://goo.gl/forms/pfrZfgDuwBRdCWnF2

Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ενημερωτικά email με προτεινόμενες δράσεις και με τις ημερίδες που θα ακολουθήσουν.

Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης προσκαλεί τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Αγωγής και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και οποιονδήποτε άλλον φορέα εμπλέκεται ή ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο θέμα των δικαιωμάτων των ζώων, σε συνεργασία και ενίσχυση του εγχειρήματος, με την διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων κλπ. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να στείλετε μήνυμα με τα προσωπικά σας στοιχεία στο: art.balloonpeople@gmail.com Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια). Για να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:http://balloonartpeople.blogspot.gr/p/blog-page_5.html


Πηγή: Έφη Δ.

Comments powered by CComment

  • fr-FR
  • English (UK)

Tell a Friend

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Live Search

Login

counter analyze

  • Visitors today: 1085
  • Visitors yesterday: 1894
  • Visitors month: 591121
  • Total Visits: 6712740