Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

NP Community

Nea Paideia Blog

Accordion Menu*

Αρχική

Σελίδες Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Υλικό

Νομοθεσία

Θέσεις - Αντιθέσεις

Πολιτισμός

NP Community

Nea Paideia Blog

Open Panel for Login

Search Our Site

http://www.neapaideia.com/images/polymesa/2018/autism_3.jpg
 

Συναντήστε μας:
www.neapaideia.com
www.aristovoulos.gr
www.aristovoulos.com  

www.neapaideia.eu
Το www.neapaideiainclusion.com από 03-07-2018 δεν θα ισχύει.CONTACT US

Ενεργοποίηση, εμπλοκή και συμμετοχικότητα!

-Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας! Όλοι αγωνιούμε για μια καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία!

-Μπορούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωσή της. Συμμετέχουμε στη Nea Paideia, αναρτούμε τις επιστημονικές εργασίες μας, που επιθυμούμε να δημοσιοποιηθούν, σχολιάζουμε και  αναρτούμε σημαντικές ειδήσεις που αφορούν την εκπαίδευση.

Η Nea Paideia υποστηρίζει τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση!

Inclusion now!                                               Περισσότερο φως στη ζωή μας, με τη ματιά μας στον συνάνθρωπό μας!!
"Γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς" να δεις στον κόσμο.

 

Ροή Ενημέρωσης

image

Προετοιμάζομαι για το σεισμό. Μαθαίνω τι κάνω στον σεισμό. Σχέδιο μνημονίου ενεργειών.

Το σχολικό βιβλίο από την Επανάσταση ως τη Μεταπολίτευση. Δωρεάν 6.000 βιβλία, μεταξύ αυτών και σχολικά, από το 1828 έως το 1980. Μια αξιόλογη Ιστορική Συλλογή σχολικών βιβλίων από τις αρχές ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα!

 

Καθυστερημένη Διαφοροδιάγνωση / Διάγνωση Δυσλεξίας - Διαγνωστικό Περιεχόμενο Γνωμάτευσης


Καθυστερημένη Διαφοροδιάγνωση / Διάγνωση Δυσλεξίας - Διαγνωστικό Περιεχόμενο Γνωμάτευσης (Κορωνάκης Αριστόβουλος, 2015)

Οι ενασχολούμενοι με τη διαφοροδιάγνωση/διάγνωση της δυσλεξίας σε συνάρτηση με το χρόνο πραγματοποίησής της αλλά και το διαγνωστικό περιεχόμενό της έχουν ισχυριστεί ότι: Σε μια τέτοια διαδικασία ελλοχεύουν δυο ενδεχόμενοι βασικοί κίνδυνοι: α) Η διάγνωσή της να λάβει χώρα πολύ καθυστερημένα και β) η διάγνωσή της να επισυμβεί στον απαιτούμενο χρόνο αλλά να μην αποτυπώνει την ακριβή κλινική εικόνα του παιδιού με παρόμοια δυσκολία. 

Για περισσότερες ειδήσεις, επιλέγουμε:


Οι ερευνητικές εργασίες, όταν δημοσιεύονται προάγονται σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες μάθησης, όταν τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς (Seymour Sarason, 1990).

Επικαιρότητα με μία ματιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

*Λειτουργία σχολείου, *Σχολικές δραστηριότητες, *Θέματα απουσιών, *Θέματα ενημέρωσης γονέων και μαθητών, * Χρήση κινητών τηλεφώνων,

* Εγγραφές-μετεγγραφές μαθητών, * Προγραμματισμός εξετάσεων Σεπτεμβρίου, * Έναρξη μαθημάτων, * Ωρολόγια Προγράμματα, *Αριθμός μαθητών ανά τμήμα, *Επιλογή μαθημάτων, κ.ά.
Read More

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗAλλαγές που θα συναντήσουν κατά τη νέα σχολική
χρονιά οι μαθητές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
από τη σχολική χρονιά 2016-2017 πραγματοποιούνται
οι εξής αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 1.Τρεις σημαντικές αλλαγές στο Νηπιαγωγείο, 2. Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, 3. Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο, 4. Αλλαγές στα επαγγελματικά Λύκεια, 5. Οι αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, 6. Εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης σε όλες τις βαθμίδες
Read More

 

ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Τρία Μετάλλια Για Την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής
Με τρία ακόμα μετάλλια, επέστεψε η Εθνική ομάδα πληροφορικής από την Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής(BOI 2016 - http://boi2016.euc.ac.cy/) που διεξήχθη στην Λευκωσία της Κύπρου μεταξύ 27/6/2016 και 2/7/2016. Πιο συγκεκριμένα: Ο μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης από το Κολλέγιο Αθηνών κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο. Οι μαθητές Πίπης Χαρίλαος και Κετσετσίδης Ραφαήλ κατέκτησαν από ένα Χάλκινο μετάλλιο.
Read More

 

ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνάφεια μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην Ειδική Αγωγή
Συγκροτήθηκε άμισθη Επιστημονική Επιτροπή στο ΙΕΠ που θα έχει ως έργο της να ορίζει τα κριτήρια και να εξετάζει τις συνάφειες των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και στη Σχολική Ψυχολογία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) καθώς και να εξετάζει τη συνάφεια των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων του Ε.Ε.Π. με το αντικείμενο απασχόλησης της ειδικότητας του κλάδου
Read More

 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική φυσική αγωγή

Συνεργασία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Και Του Τμήματος Επιστημών Ζωής Και Υγείας Της Σχολής Επιστημών Και Μηχανικής Του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου
Read More

 

ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

Σύγχρονες Μορφές Ηγεσίας Που Προωθούν Τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Ο Ρόλος Του Διευθυντή Σχολείου
Read More

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (2016-2017)

Αναλυτικά οι αλλαγές στο Γυμνάσιο που θα ισχύσουν από το τρέχον σχολικό έτος (09-09-16)Αναλυτικά οι αλλαγές στο Γυμνάσιο. Έγγραφο με αναλυτικές πληροφορίες για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για το τι θα ισχύσει το σχολικό έτος 2016-2017.
Read More

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2017-2018

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου Δημοτικών Σχολείων και Ολοήμερου Προγράμματος 2017-18 (03-05-17)Στο πλαίσιο της έγκαιρης προετοιμασίας των Δημοτικών Σχολείων και της εύρυθμης λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2017-2018, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε στο σύνολο των Διευθύνσεων και Δημοτικών Σχολείων της χώρας εγκύκλιο για τον καλύτερο προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.
Για πρώτη φορά αποκτούν δικαίωμα εγγραφής στα Ολοήμερα Δημοτικά και οι μαθητές τρίτεκνων οικογενειών, ενώ εγγράφονται χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών παιδιά οικογενειών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία φοιτούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.).
Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οδηγίες για τα ωρολόγια προγράμματα, την κατανομή τμημάτων, επιμορφωτικές δράσεις, αντισταθμιστικούς - υποστηρικτικούς θεσμούς, έντυπα και διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, κ.ά.

Read More

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια).
Read More

 

ΤΟ 2017 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Διορισμοί εκπαιδευτικών στην Κύπρο


Προχωρούν οι διαδικασίες εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου ανακοινώνει σήμερα τη λειτουργία ιστοσελίδας (http://diorisimoi.moec.gov.cy), η οποία παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο με πλήρη διαφάνεια όλη την πληροφορία σε σχέση με τις διαδικασίες που διέπουν το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ). Κεντρική θέση στην ιστοσελίδα έχουν οι πληροφορίες που αφορούν στη διεξαγωγή Γραπτών Εξετάσεων για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς, αφού η Γραπτή Εξέταση αποτελεί βασική παράμετρο στο ΝΣΔΕ. Έτσι, ο υποψήφιος εκπαιδευτικός μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και για τους τρεις τύπους εξετάσεων στους οποίους θα παρακαθήσει, δηλαδή (i) την εξέταση που αφορά στη γνώση της Ελληνικής Γλώσσας, (ii) την εξέταση που αφορά στις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός και (iii) την εξέταση στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Για κάθε γνωστικό αντικείμενο παρουσιάζεται επίσης και η σχετική ύλη.
Read More

 

Ίδρυση και Λειτουργία Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας

με θέμα: Η Φιλική Επίλυση Συγκρούσεων ως μέσο πρόληψης του ενδοσχολικού εκφοβισμού


Μεγαλώνοντας ψυχικά υγιή παιδιά (ο ρόλος της οικογένειας)


Επιμορφωτικό υλικό

 

Σχολικός Εκφοβισμός - bullying


Είναι συχνές οι αναφορές μαθητών-θυμάτων εκφοβιστικής συμπεριφοράς: -«Κάποια παιδιά στην τάξη με κοροϊδεύουν συνεχώς». -«Δύο κορίτσια από το άλλο τμήμα έχουν γράψει στους τοίχους του σχολείου παρατσούκλια και βρισιές για μένα». -«Ένας μαθητής μεγαλύτερης ηλικίας έρχεται στα διαλείμματα και με απειλεί ότι αν δεν του δώσω το χαρτζιλίκι μου θα με χτυπήσει με την παρέα του».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
 

Μεγαλώνοντας Ψυχικά Υγιή Παιδιά - Ο Ρόλος της Οικογένειας


Οι δύο βασικές διαστάσεις της ψυχοδυναμικής της οικογένειας είναι: «Έκδηλη στοργή ↔ Απόρριψη» και «Αυτονομία ↔ Αυταρχισμός» Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο κύριες διαστάσεις στις στάσεις και στη συμπεριφορά των γονέων: α) Ο συναισθηματικός τόνος των ενεργειών των γονέων, όπου στο ένα άκρο... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
 
 

Διαχείριση Έντονων Συναισθηματικών Καταστάσεων - Αγχώδεις Διαταραχές


Περιπτωσιολογική Μελέτη 1 (σχολική τάξη): Στην Ε’ τάξη γίνεται διαγώνισμα μαθηματικών. Τα περισσότερα παιδιά έχουν άγχος. Ανάμεσα σε αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν και λίγα που έχουν «παραλύσει» από το άγχος τους. Ο Τάσος ένιωσε ότι ήταν ανίκανος να εργαστεί πριν από το διαγώνισμα.... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
 

Ασφαλές Διαδίκτυο - Video


Εκπαιδευτικά vdeo με θέμα ασφαλές διαδίκτυο: 1. Όταν βλέπεις κάτι παράξενο στο Διαδίκτυο πάντα να ζητάς βοήθεια! 2. «Παντοπωλείο» σποτ οικονομικές απάτες 3. Δεν είσαι τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις 4. Εσύ αποφασίζεις τι πρέπει να γνωρίζουν οι άλλοι για σένα 5. Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο; 6. Σταμάτησε την ηλεκτρονική παρενόχληση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
 
 

Last News ειδική εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Νέα

 • Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές 2016-17

  Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχολικού έτους 2016-2017 και των αποφοίτων – υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2017 σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο.
  Read More

   
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση
  Read More

   

 • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

  Ψηφιακής Δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
  Read More

   
 • Ίδρυση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής

  Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για την ίδρυση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).
  Read More

   
 • Διευκρινίσεις για θητεία και κάλυψη θέσης διευθυντών-υποδιευθυντών σχολείων

  Σχετικά με την θέση διευθυντή σχολικής μονάδας η οποία προέκυψε από συγχώνευση, διευθυντής παραμένει ο διευθυντής ο οποίος είχε οριστεί στη σχολική μονάδα υποδοχής.
  Read More

   
 • Ενημέρωση και οδηγίες για το ολοήμερο νηπιαγωγείο (01-09-16)

  ΥΑ 140510/Δ1/01-09-2016 Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2016-2017. Ενημέρωση και οδηγίες για το Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου
  Read More

   
 • Ο νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

  Η νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών και ωρολόγιο πρόγραμμα .
  Read More

   

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σχολικό έτος 2016-2017, πρωτοβάθμια εκπαίδευση: εγγραφές μαθητών, αγιασμός, φοίτηση ρομά, ολοήμερα σχολεία, ωρολόγια προγράμματα, ωράριο εκπαιδευτικών, διδακτικά βιβλία, κ.ά.

Αρ.Πρωτ.92813/Δ1/06-06-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄, Γ΄
Email : spudonpe(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Π. Αγγελόπουλος (210 344 2248)
: Π. Ρούνη (210 344 3464)
: Σ. Λαπατά (210 344 3318)
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ: «Ενέργειες Προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2016-2017»

Η Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Α/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με την παρούσα εγκύκλιο θέτει υπόψη των Στελεχών της Εκπαίδευσης και των Συλλόγων Διδασκόντων θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, προκειμένου οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας να προγραμματίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο για το σχολικό έτος 2016-2017.

Α. Εγγραφές-Φοίτηση σε Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι εγγραφές των μαθητών στις σχολικές μονάδες Π.Ε της χώρας για το σχολικό έτος 2016-2017 θα γίνουν σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην με αριθμ. πρωτ. Φ6/1063/82763/Δ1/23-5-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Νηπιαγωγεία

1. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ 200/98 στο Νηπιαγωγείο φοιτούν δύο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής  συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών.

Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2016-17 εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι-ες το 2011 και το 2012.

2. Για το σχολικό έτος 2016-2017 η ημερομηνία οριστικής εγγραφής είναι η 21η Ιουνίου.

3. Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων εξετάζεται σε επίπεδο ευρύτερης περιοχής με τη μέριμνα και την εποπτεία του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η φοίτηση όλων των νηπίων και προνηπίων.

4. Η Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου αναρτά ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου των εγγραφών, οι ημέρες και οι ώρες υποβολής των αιτήσεων εγγραφής και η ημερομηνία ανακοίνωσης των ονομάτων των νηπίων/προνηπίων που εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο.

5. Η/Ο Προϊσταμένη/ος του Νηπιαγωγείου δέχεται όλες τις αιτήσεις των γονέων για φοίτηση νηπίων και προνηπίων που ανήκουν στη σχολική του περιφέρεια.

6. Επισημαίνεται ότι οι Διευθυντές/Διευθύντριες Π.Ε, σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτ. 3308/Υ1/22-04-2016 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους και τους Διευθυντές/Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένες/Προϊσταμένους Νηπιαγωγείων έχουν ήδη μεριμνήσει για την εξεύρεση αιθουσών, ώστε όλα τα νήπια και προνήπια να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο της περιοχής τους.

7. Στην περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης αιθουσών για τη φοίτηση όλων των προνηπίων, τότε την 21η Ιουνίου διενεργείται κλήρωση μεταξύ των προνηπίων. Μετά την κλήρωση, την ίδια ημέρα, συντάσσεται πίνακας εγγεγραμμένων νηπίων/προνηπίων, αναρτάται σε εμφανές σημείο του σχολείου και αποστέλλεται κατάσταση με τους εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους μαθητές στη Διεύθυνση Π.Ε.

8. Έως τις 30 Ιουνίου 2016 η Διεύθυνση Π.Ε αποστέλλει στην αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση πίνακα Νηπιαγωγείων ανά δήμο και δημοτική ενότητα/διαμέρισμα με τα στοιχεία των προνηπίων που δεν έγιναν δεκτά για εγγραφή, συνοδευόμενη από έκθεση των ενεργειών που προηγήθηκαν προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για εγγραφή των προνηπίων.

Δημοτικά Σχολεία

Σύμφωνα με την παρ. 1, εδ. β, του άρθρου 10 του Νόμου 2327/1995 (ΦΕΚ 156/1995,τ.Α’), στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου εγγράφονται μαθητές/μαθήτριες που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των έξι (6) ετών.

Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2016-17 εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι-ες το 2010.

Δικαιολογητικά για εγγραφή στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία

Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ.: Φ.6/304/75662/Γ1 (ΦΕΚ:1296Α/2014) Κ.Υ.Α των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (νυν ΥΠ.Π.Ε.Θ.) και Υγείας καθιερώνεται το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) ως δικαιολογητικό εγγραφής των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ως ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Α.Δ.Υ.Μ. ισχύει για τρία (3) σχολικά έτη για το Δημοτικό Σχολείο, για δε το Νηπιαγωγείο ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησης των νηπίων σε αυτό και κατατίθεται στη σχολική μονάδα (α) ως δικαιολογητικό εγγραφής του/της μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο β) ως δικαιολογητικό εγγραφής του/της μαθητή/τριας στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού και (γ) κατά την έναρξη φοίτησης στην Δ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Επισημαίνεται ότι, από το σχολικό έτος 2016-2017 και εφεξής, για την εγγραφή των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος myschool του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Φ6/498/57863/Δ1/6-4-2016).

Εγγραφές μαθητών Ρομά

Για τις σχολικές εγγραφές και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των μαθητών Ρομά, ισχύει η με αριθμ. πρωτ. 180644/Γ1/26-11-2013 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Επισημαίνεται ότι:

1. Οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Σχολικών Μονάδων όχι μόνο ενθαρρύνουν την προσέλευση των μαθητών Ρομά στο σχολείο, αλλά και αναζητούν τα παιδιά Ρομά που μένουν στην περιοχή τους και φροντίζουν για την εγγραφή και τη φοίτησή τους, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση.

2. Τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό Σχολείο, τα παιδιά Ρομά γίνονται δεκτά ανεξάρτητα από το εάν είναι γραμμένα σε μητρώα ή δημοτολόγια. Για την εγγραφή τους σε αυτά θα φροντίσουν οι Προϊστάμενοι και οι Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 6 του Π.Δ. 200/1998 (ΦΕΚ 161 τ. Α’) και το άρθρο 7 παρ. 10 και 11 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161 τ. Α’).

3. Οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Σχολικών Μονάδων δεν παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών Ρομά λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας και αποδέχονται οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση τους, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή (άρθρο 7 παρ. 2 περ. γ’ του Π.Δ. 200/1998, άρθρο 7 παρ. 3 περ. δ’ του Π.Δ. 201/1998) εφαρμόζοντας την αρχή της επιείκειας.

4. Όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τοπικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, ΠΙΚΠΑ, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα, Φορείς Κοινωνικής Στήριξης καθώς και με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κατ’ αντιστοιχία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται επικοινωνία του/της Προϊσταμένου/-ης και του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της σχολικής μονάδας με το φορέα που θα προβεί στον εμβολιασμό.

Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 579/82(105Α΄) ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του θέματα, οι όροι με τους οποίους γίνονται δεκτοί οι μαθητές, καθώς και οι οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων (άρ. 11 Ν.682/77-244Α΄).

Β. Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Ο Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου για το σχολικό έτος 2016-2017 των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων θα γίνει έχοντας υπόψη τον προγραμματισμό λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται στη με αριθμ. 87776/Δ1/30-05-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Για την εγγραφή στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και των 6/θέσιων και άνω Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων διευκρινίζεται ότι: Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (Φ. 32/190/81670/Γ1/20-7-2007 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1420/2007, τ. Β’), η αποχώρηση των νηπίων γίνεται μεταξύ 15:45−16:00.

Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης), αν σε ένα μονοθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο υπάρχουν αιτήματα γονέων για φοίτηση νηπίων/προνηπίων σε κλασσικό πρόγραμμα, μπορεί να επιτραπεί μόνο για τα νήπια/προνήπια αυτά με σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Π.Ε. και του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής η φοίτηση τους στο Ολοήμερο μονοθέσιο Νηπιαγωγείο και η αποχώρηση τους στις 12:30.

Για τη λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων κάτω των 4/θέσιων (3/θέσια, 2/θέσια, 1/θέσια) είναι σε ισχύ οι με αριθμ. πρωτ. Φ12/520/61575/Γ1/30-05-2011 (ΦΕΚ 1327/16-06-2011, τ. β’) και Φ.12/530/62626/Γ1/02-06-2011 (ΦΕΚ 1345/16-06-2011, τ. β’) Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΠ.Π.Δ.Μ.Θ. (νυν ΥΠ.Π.Ε.Θ.). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης κ.τ.λ) παρέχεται η δυνατότητα να λειτουργήσει το Ολοήμερο Πρόγραμμα χωρίς τις προβλεπόμενες στις Υπουργικές Αποφάσεις προϋποθέσεις, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή Π.Ε και Απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε & Δ.Ε.

Για τη συγκρότηση όλων των Ολοήμερων Τμημάτων, όταν δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος κατά περίπτωση απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων/φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα/Τμήμα του Σχολείου ή σε περιπτώσεις που η λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος/Τμήματος είναι αδύνατη (θέματα υποδομών, στελέχωσης, ειδικών συνθηκών κτλ.), μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Γ. Ωρολόγια προγράμματα

Τα Ωρολόγια Προγράμματα των Δημοτικών Σχολείων συντάσσονται με βάση:

α. Τη με αριθμ. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» (ΦΕΚ1324/2016 τ. Β΄). Ισχύει για τα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία.

β. Τη με αριθμ. Φ.12.1/545/85812/Γ1/31-8-2005, (ΦΕΚ1280/2005,τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση. Ισχύει για τα 1/θέσια και 2/θέσια Δημοτικά Σχολεία.

γ. Τη με αριθμ.Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006,(ΦΕΚ 1139/2006, τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση. Ισχύει για τα 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία.

Τα Ωρολόγια Προγράμματα των Νηπιαγωγείων συντάσσονται με βάση την με αριθμ. πρωτ. Φ.32/190/81670/Γ1/20-7-2007 (ΦΕΚ 1420/2007τ.Β’) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείου και ολοήμερου Νηπιαγωγείου». Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μπορεί να αναπροσαρμόζεται από τους/τις Νηπιαγωγούς, ύστερα από συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής.

Τα Ιδιωτικά Σχολεία ακολουθούν το εκάστοτε ισχύον ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας με τα αντίστοιχα δημόσια σχολεία (αρ. 4 παρ.1 ν.682/77-244Α΄).

Θα ακολουθήσει εγκύκλιος που θα αφορά σε ρυθμίσεις θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην Π.Ε.

Δ. Κατανομή τμημάτων

Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006, (ΦΕΚ1507/2006,τ.Β΄) και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006, (ΦΕΚ 1507/2006,τ.Β΄) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών-Παιδείας και Θρησκευμάτων (νυν ΥΠ.Π.Ε.Θ.). Σύμφωνα με την με αριθμ Φ.12/622/129803/Γ1/16-9-2013 (ΦΕΚ 2451,τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και των νηπίων στα Νηπιαγωγεία με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό.

Προτείνεται ως παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ίδιου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τάξης από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας, συνεχόμενης ή μη.

Συνίσταται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους.

Κατανομή Τμημάτων σε Νηπιαγωγεία

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν.4386 «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 83/11-5-2016,τ.Α΄) τα Νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια.

Η οργανικότητα των Νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. (Σημειώνεται ότι, όπου αναφέρεται ο όρος νήπια, συμπεριλαμβάνονται νήπια Α΄ και Β’ ηλικίας)

Επισημαίνεται ότι την 21η Ιουνίου πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα και να έχουν συγκροτηθεί τα τμήματα σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας.

Στα Ιδιωτικά Σχολεία ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα καθορίζεται από τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 14 του Ν.682/1977, όπως ισχύει.

Ε. Ωράριο εκπαιδευτικών

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών και υποδιευθυντών, εφαρμόζουν και τηρούν το προβλεπόμενο από το άρθρο 9 του Νόμου 2517/1997, (ΦΕΚ 160/1997, τ.Α’) διδακτικό τους ωράριο.

Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν παραβιάζει τη σχετική διάταξη του νόμου 1566/85 (ΦΕΚ 167/1985, τ.Α’), άρθρο 13, παρ. 8, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών.

Επισημαίνεται ότι οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου.

ΣΤ. Αναθέσεις μαθημάτων

Τα διδακτικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Δημοτικό Σχολείο από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70 είναι τα εξής: Θρησκευτικά, Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γεωγραφία, Φυσικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Ευέλικτη Ζώνη.

Η Ευέλικτη Ζώνη μπορεί να διδάσκεται και από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, αφού έχουν ικανοποιηθεί κατά προτεραιότητα οι ανάγκες σε διδακτικές ώρες του γνωστικού αντικειμένου τους στις σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης Π.Ε.

Η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των ΤΠΕ και της Ξένης Γλώσσας στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70. Ειδικότερα, για τα 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των ΤΠΕ, σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του ωρολογίου προγράμματος από εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας, δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση Β΄ επιπέδου.

Διευκρινιστικές οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο περιλαμβάνονται στην με αριθμ. πρωτ. 87888/Δ1/30-5-2016 εγκύκλιο του YΠ.Π.Ε.Θ.

Ζ. Αντισταθμιστικοί - Υποστηρικτικοί θεσμοί

Για θέματα που αφορούν στην Παράλληλη Στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών, την στήριξη μαθητών από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και την στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή για το Διδακτικό Έτος 2016-2017 ισχύει η με αριθμ. πρωτ. 91409/Δ3/3-6-2016 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Για τη φοίτηση και υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και για θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης των Δημοτικών Σχολείων ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6, του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ Α 199) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», στο άρθρο 28 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ Α 193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», στην Υ.Α. 27922/Γ6/8-3-2007 (ΦΕΚ Β 449) «Καθορισμός των ιδιαιτέρων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα τμήματα ένταξης», στην εγκύκλιο Γ6/15894/14-2-2006 «Φάκελοι ατομικών στοιχείων», στην Υ.Α. 102357/Γ6/1-10-2002 (ΦΕΚ Β 1319) «Ένταξη, φοίτηση και αποφοίτηση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλους τους τύπους των σχολείων Ειδικής Αγωγής και τα Τμήματα Ένταξης», στην Υ.Α. 17812/Γ6/12-2-2014 (ΦΕΚ Β 315) «Νόμιμη σύσταση των ΕΔΕΑΥ και καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων των μελών και συντονιστών αυτών» και στην παρ. 5 του άρθρου 82 του Ν.4368/2016 (ΦΕΚ Α 21) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Η. Επιμορφωτικές δράσεις

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής και Ε.Α.Ε. οργανώνουν και υλοποιούν επιμορφωτικές συναντήσεις (παιδαγωγικές συσκέψεις, ημερίδες και σεμινάρια) των εκπαιδευτικών των σχολείων της Περιφέρειάς τους, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 14 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161/ 1998, τ. Α΄) στο άρθρο 12 του Π.Δ 200/1998 (ΦΕΚ 161/1998, τ. Α΄), καθώς και στη με αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (ΦΕΚ 1340/2002,τ. Β΄), Υπουργική Απόφαση.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικοτήτων προκειμένου να προγραμματίσουν τις επιμορφωτικές τους δράσεις στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεργάζονται με τους Σχολικούς Συμβούλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον καλύτερο συντονισμό του έργου τους. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικοτήτων μπορούν επίσης να διοργανώνουν από κοινού με τους Σχ. Συμβούλους Π.Ε. επιμορφωτικές ημερίδες σε θεματικές που αφορούν στο σύνολο των εκπαιδευτικών, ώστε να περιορίζεται η ανάγκη απουσίας εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες και να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Την αποκλειστική ευθύνη για την έγκριση των επιμορφωτικών συναντήσεων που διοργανώνουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. και Δ.Ε. και ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Π.Ε.
Επισημαίνεται τέλος, η ανάγκη αξιοποίησης του χρονικού διαστήματος από 16 έως 20 Ιουνίου και από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου για την διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων από τους Σχολικούς Συμβούλους.

Θ. Διδακτικά Βιβλία

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκδόσεων του «Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.)–ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ έχει μεριμνήσει για την παραγωγή και έγκαιρη διανομή των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας, καθώς και του Οδηγού Νηπιαγωγών σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας.

Το διδακτικό βιβλίο του σχολείου πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με σεβασμό και να διέπεται από ορθολογική αξιοποίηση και διαχείριση για τους σκοπούς για τους οποίους προορίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με την αξία του διδακτικού βιβλίου ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους που διέπουν το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΦΕΚ 303Β/13-03-2003 και ΦΕΚ 304Β/13-03-2003).

Τα διδακτικά βιβλία που αναφέρονται στην με αριθμ. πρωτ. 63407/Δ1/14-4-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με θέμα «Επαναχρησιμοποίηση διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017» είναι δυνατό είτε να ανακυκλώνονται είτε να επαναχρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα βιβλία τα οποία θα παραδοθούν σε καλή κατάσταση θα φυλάσσονται στο χώρο της σχολικής μονάδας, με ευθύνη των Διευθυντών, και θα επαναχρησιμοποιούνται από τους μαθητές το επόμενο σχολικό έτος. Τα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν θα ανακυκλώνονται.

Ι. Θέματα υγιεινής και κτιριακών υποδομών του σχολείου

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές και τα Στελέχη Εκπαίδευσης οφείλουν να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.), ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός) για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων να λάβουν γνώση της εγκυκλίου, ενυπόγραφα, όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Υπηρεσιακά έντυπα


La Educación Prohibida

"Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση"

Αναφορές στην ιστορία της εκπαίδευσης, στις μορφές χειραγώγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, στις σύγχρονες μορφές εκπαιδευτικής ηγεσίας και διοίκησης, σύγχρονες πρακτικές διδασκαλίας, αναφορές στις αρχές της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, κ.ά. Πρόκειται για μια επιμορφωτική ταινία για εκπαιδευτικούς και γονείς διάρκειας 2 ωρών και 25 λεπτών.

Η δυνατότητα "πλήρης οθόνη" ενεργοποιείται από το αντίστοιχο εικονίδιο.

Διαχείριση έντονων συναισθηματικών καταστάσεων (αγχώδεις διαταραχές)


Σχολικός Εκφοβισμός - Bullying


Μεγαλώνοντας ψυχικά υγιή παιδιά (ο ρόλος της οικογένειας)


Καθυστερημένη Διαφοροδιάγνωση/Διάγνωση Δυσκεξίας - Διαγνωστικό Περιεχόμενο Γνωμάτευσης (Κορωνάκης Αρ


Ανασκόπηση

Έγγραφο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας για το παιχνίδι ''Μπλε Φάλαινα''
ΟΡΙΣΤΙΚΟΙ Αξιολογικοί πίνακες τελικής βαθμολογίας υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων
Μόνιμος διορισμός 227 εκπαιδευτικών από τους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 (07-07-17)
Ένα Μετανεωτερικό Requiem - Νίκος Παπαδημητρίου
Το χρονοδιάγραμμα επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων
Αποσπάσεις Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2017-2018 (17-07-17)
Εκδόθηκαν σε ΦΕΚ οι Υ.Α. για παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (07-07-17)

Εκπαιδευτικές Έρευνες

Συμπεριληπτική εκπαίδευση

epimorfosh ekpaideytikon s
Κορωνάκης Α. (2016). Σύγχρονες μορφές ηγεσίας που προωθούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση: Ο ρόλος του διευθυντή σχολείου. Στο: Π. Γεωργογιάννης (επιμ.) Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση: Οργάνωση, Διοίκηση, Διδακτικό Υλικό, Αναλυτικά Προγράμματα, Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου (Αλεξανδρούπολη 8-10 Απριλίου 2016). Πάτρα, σ.σ. 464-476.
 
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 Οι διαδικασίες και οι πρακτικές του σχολείου εγείρουν εμπόδια που σχετίζονται με τη συμμετοχή ορισμένων μαθητών και τον αποκλεισμό κάποιων άλλων. Η άρση των φραγμών που εμποδίζουν την ισότιμη συμμετοχή στη μάθηση όλων των παιδιών εντάσσεται στη βασική θεματολογία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρακτική διαχωρισμού ή αποκλεισμού. Η ιδέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, υποστηρίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά - ανεξάρτητα από την αναπηρία, την επίδοση, την ικανότητα, το γένος, τη γλώσσα, την εθνική ή πολιτισμική προέλευση - μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα, να αντιμετωπιστούν με σεβασμό και να γίνουν αποδέκτες αληθινών και ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών. Η συμπερίληψη δεν αφορά μόνο μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά όλους τους μαθητές. Η εδραίωσή της προϋποθέτει τη μετακίνηση από τις υφιστάμενες παραδοσιακές εκπαιδευτικές δομές σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων με ταυτόχρονη άρση των προκαταλήψεων και των φραγμών αποδοχής της διαφορετικότητας, σε έναν διαρκή αγώνα με στόχο τη δημιουργία λειτουργικών εκπαιδευτικών συστημάτων.
epimorfosh ekpaideytikon s
Εκπαιδευτική Έρευνα: Κούτρας, Γ. (2011). Στον Α΄ Τόμο: Π. Γεωργογιάννης (Επιμ.), Διοίκηση Της Εκπαίδευσης Και Διαπολιτισμική Πραγματικότητα: Πρακτικά Του 3ουΔιεθνούς Συνεδρίου (Σ.Σ. 98-112). Πάτρα: Παντελής Γεωργογιάννης.
 
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
 Ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει και φυσικά μαθαίνει να επικοινωνεί. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε κοινωνίας. Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στο πεδίο της επικοινωνίας. Στο σχολείο ο διευθυντής επιδιώκει την ύπαρξη και τη διατήρηση επικοινωνιακού κλίματος, παρακινώντας το εκπαιδευτικό προσωπικό να συμβάλλει θεληματικά και αποτελεσματικά στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας κρίνεται αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Ο διευθυντής πρέπει να πετύχει την οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας, το συντονισμό ομάδας ανθρώπων, αλλά και την παρέμβασή του στην αναμόρφωση και αναβάθμιση του έργου της σχολικής μονάδας. Γνωρίζοντας την προσωπικότητα, την κλίση και τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει κάθε μέλος του διδακτικού προσωπικού, μπορεί να προβεί στην ορθή κατανομή υποχρεώσεων και ευθυνών. Με τη συμπεριφορά και δράση του, με αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία, από τη μια θα ευνοεί την προώθηση των στόχων του σχολείου και από την άλλη θα παρωθεί τους συναδέλφους του να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους.

Εκπαιδευτική καινοτομία και αλλαγή μέσα από «Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες» των μαθητών!

epimorfosh ekpaideytikon s
Εκπαιδευτική Έρευνα: Κούτρας, Γ. (2015). Θεωρία Και Έρευνα Στις Επιστήμες Της Αγωγής, 6, 89-110.
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ «ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!
 Η συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης εξετάζει την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) η εισαγωγή μιας καινοτομίας μέσα από πρακτικές και βιωματικές δραστηριότητες, στα πλαίσια υλοποίησης ενός προγράμματος "Αγωγής Υγείας" στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικότερα, σκοπός του προγράμματος είναι οι "Υγιεινές διατροφικές Συνήθειες" των μαθητών, που επιτυγχάνονται με διαθεματικές δραστηριότητες όπως: η προβολή ταινιών μικρού μήκους (οι σαμποτέρ του ανθρώπινου σώματος, ανορεξία, βουλιμία, ασφάλεια και συντήρηση τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και υγιεινή, παιδική παχυσαρκία), δημιουργία card postal (φρούτων, λαχανικών, συσκευασμένων τροφίμων) συμμετοχή σε επιτραπέζιο παιχνίδι διατροφής, υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδαγωγική επίσκεψη στο Μουσείο μέλισσας, μαγειρική σε γάστρα και ατμομάγειρα με χρήση βιολογικών προϊόντων. Ουσιαστικά, μέσα από αυτή την εκπαιδευτική καινοτομία επιδιώκεται η "ἁλλαγή"που μπορεί να επέλθει μέσα από τις "Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες"μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Συμβαίνει στο Ιόνιο...


Ίδρυση και Λειτουργία Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας με θέμα: Η Φιλική Επίλυση Συγκρούσεων ως μέσο πρόληψης του ενδοσχολικού εκφοβισμού

Read More
Τοποθέτηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Α/θμιας Β/θμιας Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά(28-07-17) Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων με απόφασή του ορίζει την τοποθέτηση των παρακάτω εκπαιδευτικών σε θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σύμφωνα με τον κυρωμένο πίνακα.Πίνακες Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πίνακες Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 
Προσφορά από τον Ροταριανό Όμιλο Κέρκυρας μονάδας αντίστροφης όσμωσης νερού στο 11ο Δημοτικό Κέρκυρας Με μια σεμνή τελετή παράδοσης παραλαβής ο Ροταριανός Όμιλος Κερκύρας παρέδωσε επίσημα την Τετάρτη (ημέρα των 112ων γενεθλίων του Rotary) στο 11ο Δημοτικό Σχολείο το μηχάνημα αντίστροφης όσμωσης.Read More
 
Συγκρότηση Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Π/θμιας Εκπ/σης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Κέρκυρας Συγκρότηση Π.Υ.Σ.Π.Ε. ΚέρκυραςΜε την Αρ. Πρωτ. 7545/23-12-2016 ΑΔΑ 7ΓΤΤ4653ΠΣ-ΒΚΟ απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Κέρκυρας.
Read More
 
Έγγραφο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας για το παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα" Κέρκυρα, 22 Ιουνίου 2017Με αφορμή τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα"....

Επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: τηλ 11888  - email: ccu@oybercrimeunit.gov.gr  - Fax: 2106991471

Read More
 
 • fr-FR
 • English (UK)

Latest News

Popular Articles

Tell a Friend

Ενημέρωσε μια φίλη ή έναν φίλο για τη NeaPaideia.com

Live Search

counter analyze

 • Visitors today: 156
 • Visitors yesterday: 1096
 • Visitors month: 186396
 • Total Visits: 1821608

Facebook

The Weather in Corfu Greece

Cannot get Corfu Greece location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.